27/07/2023

Јововић својом поезијом остао вјеран завичају

У препуној сали Центра за културу синоћ је одржано Ауторско вече Дарка Јововића, књижевника, есејисте, пјесника и дугогодишњег новинара Дневних новина  „Дан“.

Ове вече организовала је ЈУ Центар за културу Беране, у оквиру манифестације „Беранско културно љето“.

О стваралаштву Јововића говорио је др Радоје Фемић, а модераторка програма била је Горица Ћулафић.

Дарко Јововић рођен је прије 57 година у Кошутићима код Андријевице. Стихове је почео да пише још у гимназијским данима. Има 400 написаних пјесмама, а до сада је објавио седам  збирки поезије:  “Што не свратиш“,“Затворене куће“, „Завичајно небо“, „ Између два сна“, „Подијум за несанице“, „У гори прозори“ и „Изгубљени свијет“.

Поред поезије пише и колумне које се углавном објављују на страницама Дневних новина Дан. Већину тих колумни сврстао је у књигу под називом „Узми књигу“. Као новинар објавио је неколико стотина репортажа које углавном говоре о знаменитим и занимљивим догађајима и личностима са простора Васојевића, а и шире.  Један дио тих репортажа и других записа уоквирио је у књигу  „Из пера репортера“.

Члан је Удружења књижевника ЦГ, Удружења српских књижевника у отаџбини и расејању, Југословенске књижевне заједнице као и Савеза новинара Србије и ЦГ, управног одбора Удружења књижевника ЦГ  и предсједник Актива Удружења новинара ЦГ за више општина.

Добитник је бројних награда и признања.

Говорећи о свеукупном стваралаштву Дарка Јововића, др Радоје Фемић је нагласио да се он својим поетским јавом истински одужио завичају.

„Пјесник Дарко Јововић не примјерен начин одужио се свом завичају. Тако је вратио онај незаписани, али стално лебдећи дуг који завичај ненаметљиво поставља пред оног који поима његову важност, значај, незамјењиву духовну и емотивну оазу. Јововићев поетски глас линије завичаја сјенчи ламентирајућом интонацијом, али не посустаје у тежњи да му менифестује приврженост“ – казао је Фемић.

Додао је да је Јововић поред пјесничких збирки, изњедрио и књиге одабраних репортажа и колумни показујући тако да умјетник, пјесник нарочито, не смије бити изолован од општедруштвених процеса, већ да сопственим ангажманом треба да пружи тумачење непрозирних друштвених појава и да експлицитно вреднује искушења која затичу народ којем служи.

Рецитујући своје пјесме и говорећи изводе из свог стваралаштва Јововић је казао да је ово била прилика да бар дјелимично прошета кроз оно што је свих ових година претакао на папир са жељом да кроз нанизана слова у различитим облицима и формама и он остави неки траг о нама подареним овим просторима и вактовима. Захвалио се организатору и присутнима што су подржали његова настојања да на парчету папира остави траг и свједочанство да нас има, да трајемо, да смо спремни на достојанствене подвиге, праштања и помирење, али и на уздахе пролазности са којима се човјек рађа и умире.

Представљању стваралаштва Дарка Јововића присуствовали су челници локалне управе, породица, пријатељи, колеге писци и новинари и бројни представници јавног, политичког и друштвеног живота Берана и сусједних општина.                                                

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *